A borzas len (Linum hirsutum) lett az Év Vadvirága 2023-ban

Az Év Vadvirága 2023 címet a borzas len (Linum hirsutum) érdemelte ki az internetes szavazás nyerteseként. A borzas lennel hazánkban száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

borzas len az Év Vadvirága 2023-ban

Év Vadvirága kezdeményezés

Az Év Vadvirága kezdeményezés 2010 végén, magánkezdeményezésként indult. Célja a hazánkban honos ritka, vagy ritkulóban levő növényfajok megismertetése, védelme és a hozzájuk kötődő problémák feltárása, bemutatása.

Az Év Vadvirága országos mozgalom útra indítása óta számos hazai védett vagy védendő növényfajjal foglalkozott. Különböző eseményeken, programokon ismertették meg az adott év nyertesét a vadon élő növények iránt érdeklődőkkel és hívták fel a figyelmet a növények megőrzésének fontosságára.

Az év vadvirága címet elnyerte már többek között a csodaszép leánykökörcsin, a kedves kikeleti hóvirág és a szibériai nőszirom is. 2022-ben az Év Vadvirága az agárkosbor volt.

A mozgalom szakmai hátterét a hétfős kuratórium mellett a Vadonlesők Közössége Természetvédelmi Egyesület, az ismeretterjesztő tevékenységeket a Magyar Biológiai Társaság is támogatja.

Év Vadvirága 2023: borzas len

Az Év Vadvirága 2023 internetes szavazáson három jelölt közül lehetett választani, ahol a borzas len fölényes győzelmet aratott.

Szavazatok megoszlása:

  • borzas len 60%
  • tarka nőszirom 27%
  • selymes peremizs 13%

A borzas len Kelet- és Közép-Európában elterjedt faj, mely kelet felé a Kaukázusig, délen a Kaszpi-tengerig fordul elő. Hazánkban száraz gyepekben, sztyepréteken, meszes homokpusztagyepekben, ritkábban száraz tölgyesekben találkozhatunk. A kopaszlevelű alfaja gyakran homokpusztákon fordul elő.

A mészkedvelő faj a Tiszántúl kivételével hazánk legtöbb tájában előfordul. Az Északi-Középhegységben és a Duna–Tisza-közén gyakoribb, az ország nyugati részén ritkábban találkozhatunk vele.

A borzas len 50 – 80 cm magas, felegyenesedő szárú évelő növény. A levelek szórt állásúak, ülők, 2,5-3 cm hosszúak. A virágai álfüzért alkotnak. A virágaiban 5 liláskék – a klasszikus lenkéknél lilásabb – szirom található, melyek 15–20 mm hosszúak, a csészelevelek mirigyes szélűek. Május és július között virágzik. Termése gömb alakú tok.

Hazánkban 1993 óta védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft.

A fotó az Év Vadvirága kezdeményezés Facebook oldaláról származik, köszönet érte!

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .