Ezekben a szakmákban a legboldogabbak az emberek

Angol tudósok érdekes felmérés eredményét tették közzé. Arra keresték a választ, hogy mely szakmák művelői a legboldogabbak. A karrier-boldogság index nem meglepő módon azt mutatta, hogy a szakértelmen alapuló munkát végzők, azon belül is a munkájukat a természet közelében végzők boldogabbak az átlagnál.

Mit mutat a karrier-boldogság index?

A City&Guilds, egy angol szakoktatással foglalkozó szervezet hozta nyílvánosságra 2.200 fő körében végzett átfogó felmérésének eredményét. Azt vizsgálták, milyen tényezőktől függ, hogy egy dolgozó jól érzi-e magát a munkahelyén.

A felmérés azt mutatta, hogy a kétkezi szakmák művelői boldogabbak voltak munkájukban, mint az egyetemi végzettséggel rendelkező irodai dolgozók. A vizsgált szakmák közül a kertészek és a virágkötők bizonyultak a legboldogabbnak, a legboldogtalanabbak pedig a bankárok, az informatikusok és a HR-esek voltak a munkahelyükön. A fizikai munkát végzők gyakrabban mondták azt, hogy büszkék a munkájukra.

Karrier-boldogság index rangsor a City&Guilds felmérése alapján:

1. Kertész, virágárus (89 százalék)
2. Fodrász (79 százalék)
3 .Vízvezetékszerelő (76 százalék)
4. Marketing, PR-szakember (75 százalék)
5. Kutató (69 százalék)
6. Vendéglátóipari alkalmazott (67 százalék)
7. Építőipari szakmunkás (66 százalék)
8. Orvos, fogorvos (65 százalék)
9. Jogász (64 százalék)
10. Ápolónő (62 százalék)
11. Építész (62 százalék)
12. Gyermekgondozó, ifjúsági munkás (60 százalék)
13. Tanár (59 százalék)
14. Könyvelő (58 százalék)
15. Autószerelő (57 százalék)
16. Villanyszerelő (55 százalék)
17. Szállító (55 százalék)
18. HR szakember (48 százalék)
19. IT-, telekom specialista (48 százalék)
20. Banki alkalmazott (44 százalék)

Összességében elmondható, hogy azok a legboldogabbak, akik szakértelmen alapuló munkát végeznek (kertészek, fodrászok, vízvezetékszerelők). Azoknak okoz a legtöbb örömet a munka, akiknek specifikus készségeik vannak.

Hogy a lista mennyire állja meg a helyét Magyarországon, arról csak sejtéseim vannak. Napjainkban egyik szakmában sem egyszerű boldognak lenni vagy azt is mondhatnám boldogulni. Az ápolók, tanárok többsége biztosan hátrébb sorolná magát a rangsorban.

Zöldkörnyezet a jobb hangulatért

Szerinntem a rangsort befolyásolja a munkehelyi környezet is. A kertész, a virágkötő szép, kellemes környezetben dolgozik. Az őket körülvevő növények is nyugtató hatásúak, a kreatív munkavégzés pedig mindennapi apró sikerekkel jár, ami fontos ahhoz, hogy az ember boldognak érezze magát a munkájában.

Azt tartja a mondás, olyan szakmát válassz, amit szeretsz, és akkor sosem kell dolgoznod. Ebben van némi igazság. Sokkal jobb a hobbinkból megélni, mint nem szeretem munkával tölteni a nap nagy részét. Az azonban biztos, hogy a sikert nem adják ingyen. Aki sikereket akar elérni a szakmájában, annak keményen meg kell küzdeni érte akár kétkezi, akár irodai munkát végez.

Viszont az is tény, hogy a növények, a virágok, a természetes környezet mindenkire pozitív hatással van. Javaslom a bankároknak, az informatikusoknak, és mindenkinek, aki boldogtalan a munkájában, hogy vegyék körbe magukat növényekkel. A zöld szín, a kellemes környezet önmagában is nyugtató hatású. A növényekkel barátságosabbá, emberközelibbé válnak az irodák és ezzel is javul a boldogság index is.

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .