Megszűnik a Google+ 2019 áprilisban

A héten bejelentette a Google, hogy a tervezettnél jóval korábban, már 2019. április 2-án megszünteti a Google+ nevű, ingyenesen használható szolgáltatását. Érdemes mielőbb letölteni az ide feltöltött adatokat, videókat és fotókat, mert áprilisban mindent kitöröl a kereső óriás.

A vártnál kisebb kihasználtságú szolgáltatás megszüntetését már tavaly bejelentették, most pedig a pontos időpontot is bejelentették. Április 2-án minden Google+ fiók és Google+ oldal megszűnik, és megkezdik a fogyasztói Google+-fiókok tartalmainak törlését.

A törlést azzal indokolják, hogy a felhasználók elvárásainak is megfelelő, sikeres Google+ megalkotásával és karbantartásával kapcsolatos kihívások miatt döntöttek a szolgáltatás leállítása mellett. Helyette a rendszer vállalati célú felhasználására összpontosítanak, az új szolgáltatás pedig kifejezetten cégekre szabott funkciókat is tartalmazni fog.

A törlési folyamat néhány hónapig tart majd, mely időszak során a tartalmak elérhetők lehetnek. Előfordulhat például, hogy a végleges törlés befejezéséig a felhasználók hozzáférhetnek a Google+-fiókjuk bizonyos részeihez a tevékenységnaplón keresztül.

Új Google+ profilt, oldalt, közösséget vagy eseményt már február 4-étől nem lehet létrehozni.

Ha eddig a Google+ bejelentkezés gombbal jelentkeztél be webhelyekre és alkalmazásokba, a továbbiakban az sem fog működni, egyes esetekben a Google-bejelentkezés gomb váltja.

A Google+ leállása nem érinti a többi Google-szolgáltatást (pl. Google Fotók, Google Maps, Google Drive).

Mit tegyél most?

Semmiképp ne ess pánikba. A Google+ eddig sem volt egy túl népszerű szolgáltatás, tehát olyan túl sokat nem veszítesz vele.

De azért azt a pár ember sem kellene elveszíteni, ezért a leállás előtt tájékoztasd a követőidet arról, hogy a Google+-on kívül hol találják majd meg a tartalmaidat. Érdemes lehet közzétenni egy olyan bejegyzést, amely tartalmazza azokat a webhelyeket, blogokat, közösségimédia-csatornákat és más módokat, amelyen keresztül felvehetik veled a kapcsolatot.

A Google+ leállása nem érinti a többi Google-szolgáltatást, tehát azokat továbbra is használhatod majd.

Mivel áprilisban törlik az adatokat ne felejtsd el letölteni és menteni azokat az adatokat, amelyekre később szükséged lehet.

Google+ adatok lementése

Az albumarchívumban és a Google+-oldalaidon lévő Google+-fotókat és -videókat szintén töröljük. A tartalmakat április előtt bármikor letöltheted és mentheted. Ne feledd, hogy a Google Fotókba mentett fotókat és videókat ez nem érinti.

A Google+ adatok letölthetőségről itt találsz további információkat:

Google+ letöltése

2019. április 2-ig akárhányszor letöltheted az adatokat.goo