Ne nyisd meg a NAV nevében küldött levelet

Újabb bosszantó és pofátlan adathalász levél terjed. Csalók a NAV nevében, adóvisszatérítéssel kecsegtető levelet küldözgetnek és így próbálják meg ártatlan emberek bizalmas adatait kicsalni. Ne dőlj be nekik!

NAV nevében küldött csaló levél

Ha ilyen levelet kapsz, ne nyisd meg, de legfőképp, ne kattints az ellenőrizze most szövegre, ami mögött egy link van, ami természetesen nem a NAV honlapjára, hanem a csalók által létrehozott oldalra visz. 

A NAV nevében küldött levél szövege:

“Tisztelt Ügyfelünk!
Az idén kifizetett összes adót az online ügyfelek számára ellenorizték. Az év végén jelentkezzen be az alábbi linkre, és hajtsa végre az alábbi lépéseket: Adja meg nevét, vezetéknevét és azonosítószámát, és erosítse meg e-mailjeit. Biztosítjuk, hogy jogod van az ebben az évben fizetett pénz visszaszerzésére

Ellenorizze most

Kérem jelentkezzen be az adóvisszatéritési oldalra,hogy visszaigényelheti az alapokat.

Kiemelt figyelemre számíthatnak a virágot, koszorút és mécseseket árusítók. A NAV munkatársai a nyugta- és számlaadást, az online pénztárgép megfelelo üzemeltetését, valamint az alkalmazottak bejelentését vizsgálják.

Hírlevelünkre ne válaszoljon, a feladó e-mail címére ne írjon levelet, mert ezeket a rendszer nem tudja fogadni.”

A szöveg hibáit direkt nem javítottam ki. 

Azt javaslom, ha kapsz egy emailt, bármilyen kecsegtető is tartalma, nem kattints rögtön a benne lévő linkre.

Mielőtt bármit is tennél gondolkozz!

Rögtön legyen gyanús, ha hemzseg a helyesírási hibáktól. Attól, hogy a NAV logóját bemásolták a levélbe, az még nem feltétlenül a NAV-tól jött. A NAV-ra és a hasonló szervek sem jellemző, hogy hivatalos levelezést emailben intézzenek.

Aztán gondold végig azt is, hogy vajon tudhatja-e az állítólagos feladó az email címedet. A napokban pl. a Telenornak álcázva magukat szólítottak fel a tartozásom rendezésére. Természetes, hogy nem csináltam semmi. Soha nem voltam ügyfele a Telenornak és biztos, hogy az email címemet sem adtam meg nekik soha.    

Csak óvatosan!

Inkább legyen minden levél azonnal gyanús, mint hogy bedőlj a csalóknak és bekapj a gépeddel egy vírust, vagy megadd az adataidat, amivel aztán visszaélhetnek.