Sárga mimóza, a nőnap virága Olaszországban

A Földközi-tenger térségének egyik kedvenc virága a már februárban virágzó sárga mimóza, vagy másnéven ezüst akácia (Acacia dealbata). A sárga aranynak is nevezett kellemes illatú fa sárga virágaival valósággal bearanyozza a hideg téli hónapokat. A tavaszváró virág tiszteletére több városban is rendeznek mimóza fesztivált. Olaszországban a március 8-i nőnap virága is a sárga mimóza. Ilyenkor elmaradhatatlan édesség a mimózatorta, ami mutatós sárga virágokat formázza meg.

sárga mimóza, azaz ezüst akácia

Sárga mimóza, a Földközi-tenger sárga aranya

A sárga mimóza apró, jellegzetes sárga virágai gömbölydedek, hosszú bugavirágzatban nyílnak, valójában sok-sok megnyúlt sárga porzóból állnak. A sárga mimóza elnevezés nem helytálló, mert ugyan a mimózafélék családjába tartzik, de a mimóza elnevezést a szemérmes mimózára (Mimosa pudica) szokás használni. Ezért is érdemesebb a másik nevét, az ezüst akáciát használni, ami a latin nevére, az Acacia dealbata-ra is utal.

A sárga mimóza Európa mediterrán vidékein egészen korán, már január-februárban elkezd nyílni. Egyike az év legkoraibb friss virágainak, nem véletlenül lett a tavaszvárás és -köszöntés egyik jelképe. Aranysárga virága a napsugarat, az erőt, az egyszerűséget, a jólétet, az elenganciát és a barátságot is szimbolizálja.

A mimóza jelentése a virágnyelvben: titkos szerelem, biztonság, túlérzékenység. A nevéből származik a mimózalelkű kifejezés is.

Magyarországon leginkább vágott virágként találkozhatunk a mimózával. Szemetgyönyörködtető sárga virágaival úgy fest, mintha puha, illatos pompomokból állna. Aranysárga színét és finom illatát sokáig megőrzi, így légies és tartós tavaszi díszek készíthetőek belőle.

Mimóza, a nőnap virága Olaszországban

Olaszországban 1922-ben ünnepelték először a nőnapot. Az olasz nőunió (l’unione Donne in Italia) 1945-ben ünnepelte meg a fasizmus alól már felszabadult olasz területeken, egész Olaszországban csak 1946-tól tartják.

Az ünnep jelképe a sárga mimóza, azaz az ezüst akácia. Sárgába borul az egész ország, a tereket ellepik a mimózákkal teli standok, a bárokban mimóza-koktélt szolgálnak fel, a cukrászdák polcain mimózatorták sorakoznak. A kollégák közötti nőnapi virágajándékozás nem divat. A nők a férfi hozzátartozóiktól sárga mimózát kapnak.

A nők szívesen tartanak ilyenkor egy görbe estét, mennek a barátnőkkel aperitívózni, vacsorázni. A mimóza gyakran megjelenik az éttermi menükben is.

A mimózatorta egy cukrászkrémmel töltött piskóta. Apróra morzsolt piskótadarabkákkal borítják be, hogy ne csak nevében, hanem küllemében is a virágra emlékeztessen.

Mimóza fesztiválok Európában

A sárga mimóza virágzásához Európa szerte fesztiválok, ünnepek kötődnek, Franciaországban, Olaszországban, Montenegróban és Albániában is rendeznek mimóza fesztivált.

Legismertebb talán a Mandelieu-la-Napoule nevű francia városkában 1931 óta megrendezett nagymúltú mimóza fesztivál. A több mint egy hétig tartó ünnepségen mimózavirággal díszített kocsik vonulnak fel, és mimóza királynőt is választanak. Ebben az időszakban járható végig a 130 km hosszú mimóza út is (Route du mimosa).

A Montenegroi Herceg Noviban több mint 40 éve rendezik meg a több hetes mimózafesztivált.

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .