Ilyen volt a Nemzeti Tulipánnap Amszterdamban

Minden év január harmadik szombatján a hollandok hivatalosan is megnyitják a tavaszi tulipán szezont, ekkor van a Nemzeti Tulipánnap Amszterdamban. Az amszterdami Múzeum téren 2023. január 21-én megrendezett eseményen ismét 200.000 szál tulipánt osztottak szét a látogatók között. Minden látogató magával vihetett húsz virágzó és hagymás tulipánt.

Nemzeti Tulipánnap Hollandiában

Nemzeti Tulipánnap Amszterdamban

A tulipán az egyik legkedveltebb virág a rózsa mellett. Magyarországon csak tavasszal nyílik, ennek ellenére minden évszakban kapható. Bár a tavaszi szezonban a legolcsóbb, de máskor is megfizethető, nem úgy, mint a középkorban, amikor az ára az aranyéval vetekedett.

A Nemzeti Tulipánnap az egyik legfontosabb ünnep Hollandiában. Az ország szimbolikus virágának kinevezett tulipán ünnepén a tulipánszezon hivatalos megnyitóját tartják, ami a virág népszerűsítését szolgálja. A hollandok pár száz éve importálták a tulipánt az Oszmán Birodalomból és annyira megszerették, hogy a tulipán már Hollandia jelképe.

Ma már igazi tulipán nagyhatalom Hollandia. A világon évente eladott 2 milliárd szál tulipán és egyéb virághagyma 90%-a Hollandiából származik és az Amszterdam melletti Aelsmeeri virágtőzsdén keresztül jut el a világ minden pontjára.

Szabadföldben Hollandiában is csak március második felében nyílnak a tulipánok. Ekkor kitárja kapuit a 32 hektáros fantasztikus virágpark, Keukenhof is, hogy a két hónapos nyitvatartás alatt több millió ember is megcsodálhass a több mint 7 millió gyönyörű hagymás növényt.

Videó egy előző évi Nemzeti Tulipánnapról

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .