Vasárnapi nyitva tartás a virágüzletekben- hogy is van ez?

A Facebook csoportokba feltett kérdések alapján azt tapasztalom, hogy bár már fél év eltelt a vasárnapi nyitva tartást szabályozó törvény életbelépése óta, még mindig nagyon sok virágüzlet tulajdonos nincs tisztában a rendelet szabályaival. Megpróbálom egyértelműsíteni a helyzetet.

 

lakat

 

Az üzletek nyitva tartását a 2015. március 15-én hatályba lépett, a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvény (a továbbiakban: Törvény) szabályozza. A Törvény  életbe lépésével módosultak a Munkatörvénykönyve vasárnapi munkavégzésre vonatkozó szabályai.

 

A Törvénnyel a jogalkotó célja a munkavállalók részére megfelelő pihenőidő biztosítása és a családi közösség erősítése, amit a jogszabály közvetetten, a kiskereskedelmi üzletek nyitva tartásának szabályozásával kíván elérni.

 

A fő szabály szerint 2015. március 15-e után a kiskereskedelmi tevékenységet folytató üzletek nem lehetnek nyitva vasárnap és munkaszüneti napokon. Minden egyéb napokon – amiket kiskereskedelmi napoknak hívnak -, csak reggel 4.30 (módosítás eredménye, az eredeti időpont 6.00 volt) és este 22 óra között tarthatnak nyitva. Kiskereskedelmi tevékenység üzletben csak a fentiek szerint megengedett nyitva tartási időben folytatható.

 

A Törvény értelmében üzletnek minősül a kiskereskedelmi tevékenység folytatása céljából létesített vagy használt épület, épületrész és helyiség, továbbá bármely olyan állandó vagy ideiglenes értékesítési hely is, ahol kereskedelmi tevékenységet (=eladnak) folytatnak.

 

Elvileg tehát minden kiskereskedelmi üzletnek zárva kellene lennie vasárnap és ünnepnapokon, de a törvény számos kivételt is megfogalmaz, hogy vásárlókat segítse. Bizonyos tevékenységekre és üzlettípusokra, így például a vendéglátásra, a piacokra és a benzinkutakra egyáltalán nem vonatkozik a törvény, így ezek az üzletek a szabad belátásuk szerint tarthatnak nyitva továbbra is.

 

Szintén nem terjed ki a vasárnapi nyitvatartási tilalom a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató tevékenységekre, tehát a bevásárlóközpontok, vásárok, piacok üzemeltetése és egyéb, a kereskedelmi tevékenység folytatásának elősegítésére irányuló szolgáltatás (az e helyeken forgalmazott termékek raktározása, szállítása) nyújtása a kötelező zárva tartási időben is megengedett.

 

Vasárnapi nyitva tartás szabályai a virágüzletekben

Szintén a kivétel kategóriába tartoznak az egyes különleges termékköröket (pl. újságot, virágot, kizárólag pékárut és tejtermékeket) árusító üzletek. Ezek az üzletek azonban nem teljesen szabadon tarthatnak nyitva, hanem csak a törvény adta kereteken belül, azaz 12.00 óráig. Tehát minden vasárnap és ünnep 4.30-tól 12.00-ig nyitva tarthat a virágüzlet, az üzletben ezen idő alatt vasárnap alkalmazott is dolgozhat. Virágot árusító üzlet a Törvény megfogalmazása szerint: az a 150 négyzetmétert meg nem haladó árusítótérrel rendelkező üzlet, amelyben a keletkező árbevétel legalább kétharmada vágott virág (vágott zöld), illetve cserepes dísznövény értékesítéséből származik.

 

Engedélyezett a nyitva tartás a 200 négyzetméternél kisebb árusítótérrel rendelkező üzleteknek is, ha a kereskedelmi tevékenységet a vállalkozó vagy az üzemeltetést végző gazdasági társaság legalább 20%-os tulajdoni hányadával rendelkező természetes személy, illetve ezek közeli hozzátartozója (= segítő családtag) személyesen végzi. Fontos megjegyezni, hogy hozzátartozó alatt a család jogi törvény értelmében családtagnak számító személyek értendők, pl. házastárs, szülő, gyerek, testvér, de pl. élettárs nem.

 

Ez utóbbi szabály lehetővé teszi tehát, hogy a virágüzlet vasárnap 12.00 után is nyitva legyen, de abban csak a tulajdonos vagy az üzlet alkalmazásában nem álló közvetlen hozzátartozó dolgozhat. A vasárnap és ünnepnap is nyitva lévő üzleteladójának tudnia kell igazolni a különleges üzletprofilt megalapozó árbevételi adatokat (virágboltnál 70% élő virág) vagy a kereskedelmi tevékenység személyes végzésére jogosító tulajdonosi vagy rokoni kapcsolatot.

 

Még egy engedményt tartalmaz a törvény: évente összesen 5 vasárnapon, a 4 adventin (karácsonyt megelőző 4 vasárnap) és egy szabadon választotton este 22 óráig nyitva lehet a kiskereskedelmi egység akár alkalmazottakkal is. A szabadon választott vasárnap nem lehet azonban piros betűs ünnep, így pl. az idén nem választható november 1-e. Az évi rendkívüli nyitva tartásra választott vasárnapot és a adventi vasárnapokat is!  a kereskedő köteles 15 nappal előbb az illetékes jegyzőnél bejelenteni. Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzője, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a Fővárosi Önkormányzat főjegyzője felé kell bejelenteni az igényt. A kérelemnek tartalmaznia kell az üzlet nevét, címét, cégjegyzékszámát (egyéni vállalkozó esetén nyilvántartási számát) és a mentességi feltételeknek való megfelelésre vonatkozó nyilatkozatot. Ha a jegyző 5 napon belül nem jelzi a jogosultság hiányát, akkor a tevékenység megkezdhető vagy folytatható.

 

A Törvény felhatalmazza továbbá a Kormányt, hogy a Törvény által meghatározottól eltérő szabályokat állapítson meg a település sajátosságaira, a vásárlási szokásokra és a foglalkoztatottak számára tekintettel. Ez teszi lehetővé a kiemelt idegenforgalmi helyeken működő üzletek hosszabb és akár vasárnapi nyitva tartását is.

 

Vasárnapi nyitva tartás ellenőrzése

A Törvény szabályainak betartását a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi. Az ellenőrzés során a hatóság vizsgálhatja, hogy az üzlet nyitva tarthat-e az általános zárva tartási időszakban, megfelel-e az üzletprofilra vagy a kereskedelmi tevékenység személyes végzésére vonatkozó előírásoknak. A Törvény rendelkezéseinek megsértését a fogyasztóvédelmi hatóság az üzlet bezárásával szankcionálhatja, amely korlátozás ismételt jogsértés esetén akár az egyéves időtartamot is elérheti.

Büntetési tételek:

 • az első jogsértés esetén legalább 5, legfeljebb 15 napra,
 • a második jogsértés esetén 30 napra,
 • a harmadik jogsértés esetén 90 napra,
 • bármelyik következő jogsértés esetén 365 napra bezárás.

Minden vasárnap nyitva tartó üzletben érdemes egy nyilatkozatot tartani, amivel a hatóság felhívására hitelt érdemlően igazolni lehet, hogy az üzlet előző évi árbevételének legalább 2/3-a élővirágból származott.

Amennyiben hozzátartozó dolgozik az üzletben, érdemes erről is előre kiállított nyilatkozatot készíteni. A nyilatkozatot a tulajdonosnak alá kell írnia és két tanúval hitelesíteni, ezzel ez teljes értékű közokiratnak számít. Ellenőrzés során a hatóság ezt elkéri, jegyzőkönyvet készít és a közigazgatási eljárásnak megfelelően elvégzi az ellenőrzést.

 

Nyitva tartás bejelentése

Mint fent írtam, a szabadon választható egy vasárnapot és a négy adventi vasárnapot is 15 nappal előbb be kell jelenteni a jegyzőnél. A Törvénytől függetlenül azonban továbbra is fennáll, hogy minden nyitva tartással kapcsolatos változást be kell jelenteni az illetékes jegyzőhöz. A bejelentés elmulasztásáért kiszabható bírság 50.000 Ft.

A jegyző a nyitva tartási bejelentésekről 15 napon belül hivatalból tájékoztatja a fogyasztóvédelmi hatóságot.

 

 Összefoglalva 

Minden virágüzlet (150 négyzetméter alatt és bevétel 2/3-a élővirágból származik) nyitva lehet a vasárnap és ünnepnapokon reggel 04.30-12.00 között akár alkalmazottal is. Ezen időintervallumon túl csak és kizárólag a tulajdonos, vagy segítő családtagja dolgozhat az üzletben. Célszerű a bevételre és a családtagságra vonatkozó nyilatkozatot az üzletben tartani, hogy ellenőrzéskor bemutatható legyen. Az egy választott és a 4 adventi vasárnap is bejelentés köteles, azt az illetékes jegyzőhöz 15 nappal a nyitva tartás napja előtt be kell jelenteni.

A Törvény teljes szövegét megtalálod itt:

http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=A1400102.TV

Van még kérdésed? Tedd fel bátran!

 

MÓDOSÍTÁS: 2016. Április 16-val a törvényt eltörölték. Bővebben itt:

Vasárnapi boltzár tilalom feloldása

Tetszett a cikk? Kövesd a Virágos marketing tippeket a Facebookon, hogy ne maradj le semmiről és iratkozz fel a Hétfői papírusz hírlevélre, hogy már hétfő reggel inspiráló tippeket kapj az üzleted felvirágoztatásához.

Szívesen beszélgetnél másokkal marketing ötletekről és/vagy kérdéseid vannak, amire szeretnél választ kapni? Csatlakozz a Virágos marketing tippek zárt csoporthoz, hogy együtt ötletelve még eredményesebb lehess!

Köszönöm a megosztásokat!
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Ez is érdekelhet!

Tetszett a cikk? Kövesd a Virágos marketing tippeket a Facebookon. Szívesen beszélgetnél másokkal marketing ötletekről és/vagy kérdéseid vannak, amire szeretnél választ kapni? Csatlakozz a Virágos marketing tippek zárt csoporthoz, hogy együtt ötletelve még eredményesebb lehess!  

Iratkozz fel a Hétfői papírusz hírlevélre, hogy már hétfő reggel inspiráló tippeket kapj az üzleted felvirágoztatásához!

Hétfő papirusz hírlevélre feliratkozás
Az adatok megadásával kinyilvánítod, hogy kéred a hírleveleket. A hírlevél feliratkozás két lépéses, úgynevezett Opt-in rendszerben történik, az első emailben küldött linkre kattintással válik véglegessé.
Adatkezelési tájékoztatót megismertem, a felhasználási feltételeket elfogadom
*= kötelező
A feliratkozáskor megadott emailt bizalmasan kezelem, azt csak is a Hétfői papirusz hírlevelek küldésére használom. A címeket nem adom át harmadik félnek. További információkat az Adatkezelési tájékoztatóban találsz.

2 hozzászólás

 1. Nagyné Hallai Mariann szerint:

  Kedves Cikkíró,

  Az évi egy választható vasárnap kapcsán érdeklődnék, hogy a piros betűs ünnepnapokon nem nyithat ki a virágbolt?
  Tehát idén anyák napja pl 2016. május 01. vasárnap. Akkor nem nyithat ki? És ha kinyithat, alkalmazott dolgozhat a virágboltban? És ha igen, akkor 4:30-12 óráig, utána csak tulajdonos?

  Üdvözlettel,
  Mariann

 2. Kedves Mariann!

  Köszönöm a kérdést. Május 1-e munkaszüneti nap (piros betűs ünnep), ami a 4 adventi vasárnap mellett előzetes bejelentéssel szintén választható hosszabb nyitva tartásra, de 12.00 után csak a tulajdonos vagy közeli hozzátartozója dolgozhat az üzletben.

  Virágos szép napot kívánok: Jucó