Volt egyszer egy szeretetcsokor

Február 14-én a virágkötészet szakma nem feledkezhet meg Guba Ági virágkötőmesterről, aki meghonosította Magyarországon a Valentin-napot és létrehozta a Szeretetcsokor intézményét. A személyre szabott szeretetcsokrot minden évben egy jeles személyiség kapta, a csokrokat Guba Ági saját maga állította össze. A Valentin-nappal és a Szeretetcsokrokkal is az volt a célja, hogy álljunk meg egy szóra, szeressük, tiszteljük egymást és fejezzük ki hálánkat virággal.

Szeretetcsokor átadás: Guba Ági Zwack Péternek adja át a csokrot

Guba Ági volt az egyik alapítója és első elnöke a Magyar Virágkötők, Virágkereskedők Szakmai Egyesületének. Később megkapta az tiszteletbeli örökös elnök címet. Egész életét a virágkötészetnek szentelte, s ezzel kivívta a szakma és az ország elismerését. Guba Ági sajnos már nincs közöttünk, 2017. március 16-én életének 76. évében távozott el közülünk.

Szeretetcsokor története

A Szeretetcsokrok átadásának ötlete a hazánkban 1990-ben bevezetett Valentin-naphoz köthető. Guba Ági a Magyar Virágkötők Szakmai Egyesületének első elnökeként először 1991-ben Göncz Árpádot, az akkori köztársasági elnököt tisztelte meg különleges Szeretetcsokorral. Ezután minden évben egy újabb neves személyiség kapta a különleges csokrot, aki példaértékű teljesítményével érdemelte ki az elismerést. A Szeretetcsokrok politika- és érdekmentesen kerültek odaítélésre.

A csokrok egyediek, személyre szabottak, összetéveszthetetlenül „Guba Ágisak” voltak. Az átadásra ünnepélyes keretek között, exkluzív helyszíneken, neves éttermekben, szállodákban került sor. Újságírók, televíziós stábok hada követte az eseményt és tudósított róla.

A csokrokat egy kivételével magyar származású emberek kapták. A 2001-es New York-i terrortámadás után úgy érezte, hogy kötelessége neki is kifejezni háláját a hős amerikai tűzoltók előtt, így Nancy Goodman Brinker nagyköveten keresztül üzent nekik. Ebben a csokorban a szív volt a fő szimbólum.

Koltai Róbert csokrába vállfa került, utalva a Sose halunk meg filmjére. Smith Pál virágdíszének központi eleme az olimpiai öt karika volt. Geszti Péternek egy repülőgépet formálta, utalva a rapegyüttesére. Eszenyi Enikőnek egy arany dekordróttal és horgolt virágokkal ékesített főkötőt kreált. Sugár Andrásnak egy díszes diplomatartót ajándékozott, hogy a nyolc diplomáját méltó helyre kirakhassa.

A 2008-as gazdasági válság után a csokrok átadására is szerényebb körülmények között kerülhetett sor, a Szeretcsokrok iránti sajtóérdeklődés is alább hagyott. A szép hagyomány pedig abbamaradt.

szeretet csokor

Szeretetcsokor díjazottjai

Göncz Árpád – köztársasági elnök,
Szabó Zoltán – az első magyar szívátültetésért,
Várszegi Asztrik – pannonhalmi főapát,
Hegedűs Géza – író, műfordító, tanár
Tolnay Klári – Kossuth-díjas színművésznő,
Faludy György – költő, műfordító,
Schmitt Pál – olimpikon, a MOB elnöke,
Kertész Imre – Nobel-díjas író,
Popper Péter – író, pszichológus,
Presser Gábor és a Locomotiv GT,
Nancy Goodman Brinker volt amerikai nagykövet és a 2001-es terrortámadás hős tűzoltói,
Sugár András – Westel cég alapítója,
Koltai Róbert – színész, rendező a Sose halunk meg című filmjéért,
Gönczöl Katalin – ombudsman,
Koltai Lajos – operatőr, filmrendező,
Kertész Zsuzsa -TV-s személyiség,
Geszti Péter – az ARC plakátkiállításért,
Eszenyi Enikő – színművész,
Fischer Iván – a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója,
Gyarmati Andrea – sportoló és orvos,
Zwack Péter és családja – üzletember.

Az én szeretetcsokromat idén a pedagógusoknak adnám. Azt hiszem nem szorul magyarázatra, hogy miért.

Nézd meg ezeket is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .